11 AIR MANOEUVRE BRIGADE IS EEN UNIEKE EENHEID BINNEN DE NEDERLANDSE KRIJGSMACHT. HET IS EEN SAMENWERKINGSVERBAND VAN DE TACTISCHE HELIKOPTERGROEP VAN DE KONINKLIJKE LUCHTMACHT EN 11 LUCHTMOBIELE BRIGADE (AASLT) VAN DE KONINKLIJKE LANDMACHT. DEZE TWEE EENHEDEN KUNNEN AFZONDERLIJK VAN ELKAAR OPEREREN, MAAR BIJ VOORKEUR SAMEN.

De laatste jaren is er hard getraind om de Tactische Helikoptergroep en 11 Luchtmobiele Brigade (AASLT) als een geoliede machine te laten samenwerken. De brigade is een snel inzetbare eenheid voor de politiek, bij uitstek geschikt voor allerlei brandhaarden, waar ook ter wereld. Dit kan door inzet bij vredesmissies, maar ook als het er echt op aan komt bij terrorismebestrijding, gewapende conflicten of oorlog.
 
De brigade, zo'n 4500 man sterk, is zo uniek omdat luchtmobiele militairen volstrekt geïntegreerd met de helikopters van de luchtmacht onder alle omstandigheden kunnen worden ingezet. Dat is slechts veilig en effectief mogelijk. omdat deze vergaande vorm van samenwerking regelmatig, overdag en ’s nachts wordt beoefend.