11 Air Manoeuvre Brigade is een unieke eenheid binnen de Nederlandse krijgsmacht. Het is een samenwerkingsverband van de Tactische Helikoptergroep van de Koninklijke Luchtmacht en 11 Luchtmobiele Brigade (Air Assault) van de Koninklijke Landmacht. Deze twee eenheden kunnen afzonderlijk van elkaar opereren, maar bij voorkeur samen. Dan is een plus een ineens geen twee meer, maar drie.

De laatste jaren is er hard gewerkt aan de Tactische Helikopter Groep en 11 Luchtmobiele Brigade (Air Assault) als een geoliede machine te laten samenwerken.
In oktober 2003 heeft de brigade in een grootschalige oefening laten zien dat het
een effectief middel is voor de politiek, bij uitstek geschikt om in allerlei brandhaarden waar ook ter wereld in te zetten. Dit kan door de brigade in te zetten bij vredesmissies, maar ook als het er echt op aan komt bij terrorismebestrijding, gewapende conflicten of oorlog.

De brigade, zo'n 4500 man sterk, is zo uniek omdat luchtmobiele militairen volstrekt geïntegreerd met de helikopters van de luchtmacht onder alle omstandigheden kunnen warden ingezet. Dat is slechts veilig en effectief mogelijk omdat deze verregaande vorm van samenwerking regelmatig, overdag en 's nachts, wordt beoefend.